Няма да има вдигане на данъци - това увери Георги Ганев

...
Няма да има вдигане на данъци - това увери Георги Ганев
Коментари Харесай

Голямо обещание към пенсионерите! Кой го даде

Няма да има повдигане на налози - това увери Георги Ганев от ПП-ДБ.

" Може да се отстранен по-рано някои от преференциалните ставки. В никакъв случай няма да има компромис с разноските на страната за прехвърляния към нуждаещите се групи и пенсионерите, както и по линия на заплати на държавните чиновници ", даде обещание той пред БНР.
-->
Ганев изясни, че даже представителите на Фискалния съвет, известни с песимистичните си настройки и прогнози, не виждат проблем дефицитът да е 7 милиарда, а не 12. 

" С някои от ограниченията, като прибиране на целия дял от държавните предприятия, а освен половината, слизаме на 6 милиарда. Някои от приходите сигурно ще се преизпълнят до края на годината "  

Ресорната парламентарна комисия поддържа на първо четене плана на държавното управление,  с който се предлага да бъде удължено действието на така наречен Удължителен закон. Той замества неприетият досега бюджет за 2023 година.

" Всички проблеми бяха заровени, покълнаха и в този момент дават плод с решението да не се внесе постоянен бюджет при постоянно определен парламент  в края на 2022 година. Беше обикновено да се изготви бюджет, да се внесе и да мине през Народното събрание. Проблемите на лечебните заведения и учебните заведения са поради решението на президента и назначения от него кабинет да не внесе постоянен бюджет в края на предходната година. Това няма нищо общо с опциите да се направи нещо със в този момент импортирания и просрочен бюджет за 2023 година ".

Ганев изясни какво включва удължението

" Две неща – решение, че се продължава действието на съответната норма до приемане на нов бюджет и изменение на Закона за удължението, където са заложени политики, т.е. някои от нарастванията ще могат да се осъществят. Основното ограничаване е държавният бюджет да прави прехвърляния към съответните съставни бюджети, изключително на осигурителни институти и на здравната каса ".

Ако се възнамерява бюджетен дефицит  и доколкото  се възнамерява подобен, би трябвало да се поема с емисия на нов дълг и да одобряваме, когато се задават възходящи лихви. Това е потребен урок, означи още той.

Няма да се взимат пари от Сребърния фонд, увери Ганев. 

" Има си неснижаема сума по фискалния запас, която е 4.5 милиарда и няма проблем тя да се препотвърди. Това е повече от Сребърния фонд, който е около 3.7 милиарда. При фискален запас към 10.01, ни остават едни към 6.4 милиарда, които са изцяло задоволителни да поемат прехвърляния към други бюджети. Една част обаче са блокирани в интерес на харчене по линия на еврофондовете и ПВУ. По-скоро бихме желали да забележим изхарчването на тези средства  да не се прави от служебното държавно управление. Има риск то да направи огромни разплащания в седмицата преди да си тръгне и да сложи новото държавно управление пред свършени обстоятелства. Проблемът е повече политически, в сравнение с финансите на страната ".

Ако се избере постоянно държавно управление, то ще би трябвало да потегли скоростно с два бюджета – за 2023 – та, който би трябвало да бъде преразгледан и за 2024 година, който би трябвало да се внесе през октомври, означи Ганев.

" Не бих се изненадал, в случай че новият състав на Министерството на финансите вместо да приказва за 12.6 недостиг, стартира да приказва за естествените 5.5 милиарда и 3% недостиг "

Той уточни още, че минималната работна заплата не натоварва доста бюджета. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР